Grøn teTebladene tørres traditionelt på bambusbakker, før de bliver opvarmet eller dampet. Grøn te er næsten ikke oxideret eller iltet.
Mormors Sommerhave på grøn te og en eksplosion af frugter er vores unikke opskrift, opfundet med barndommens sommerhushave hos mormor i tankerne
Grøn Rabarber er blandet på kinesisk grøn Sencha te med stykker af rabarber - og del af vores håndblandede teer
Denne friske te med en krydret smag fra kanel og sød smag fra frugter tager dig med på farmors drømmerejse. Vi inviterer dig med
HVAD ER GRØN TE?
Grøn te stammer fra teplanten Camellia Sinensis. Grøn te er ”almindelige” teblade, der også bruges i sort, hvid og oolong te. Grøn te adskiller sig ved ikke at være oxideret. For at stoppe de enzymer inde i tebladene, der ellers vil forårsage oxidering, bliver bladene i stedet varmet op. Man opvarmer bladene i en proces, der hedder ’firing’. Det kan ikke oversættes til direkte dansk, men det betyder ’tørring’ eller ’opvarmning’. Tørringen stopper de enzymer, der forårsager, at tebladene ændrer farve fra grøn til gul, til rav og rødt og til sidst brunt i an naturlig oxideringsproces. Tørring neutraliserer altså de enzymer, der er ansvarlige for oxideringen, og dermed beholder bladene deres grønne farve. Graden af oxidering afgør typen af te. Tørringsprocessen kan foregå på flere måder. I Japan bruger man ofte dampvarme, der hurtigt blancherer tebladene og retter deres lyse grønne farve. Til sammenligning bruger man i Kina og andre lande tørvarme-teknikker såsom stegning, ristning, ovnbagning og solhærdning. Dampede grønne teer har typisk en mere levende grøn farve og en mere umami-rig smag a á noritang. Grøn te, der opvarmes med en af de tørre varmemetoder, udvikler typisk en mere blomstret eller nøddeagtig karakter. For eksempel er ”ristet kastanje” en fælles smagsbetegnelse for ”pande-ristet” kinesisk grøn te. Efter tørring, er bladene formet til at skabe en række grønne te-stilarter, hver med sin egen karakter, smag og aroma.
GRØN TE OG SUNDHED
Det er igen tørringsprocessen, der gør at grøn te beholder sit høje indhold af antioxidanter, vitaminer og mineraler. Grøn te indeholder polyphenoler (antioxidant) og flavenoider, der har en række ernæringsmæssige virkninger. Det er antioxidater, der også findes i frugt, grønt, nødder, frø og rødder. Grøn te er et godt sukkerfrit alternativ til andre drikke.
GRØN TE OG KOFFEIN
Grøn te indeholder mindre koffein end sort te, men alle teer indeholder koffein. Vil man have helt koffeinfri te, skal man vælge rooibos og urtete, der kan drikkes lige inden man går i seng, da de ikke påvirker ens søvn. Men vil man have te med lavt indhold af koffein, kan man med fordel vælge grøn te.
HVOR KOMMER GRØN TE FRA?
Grøn te, som vi kender det i dag, blev udviklet ud fra mere rustikke te-stilarter, der blev soltørret, omkring Kinas gamle Song dynasti (960-1279). Grøn te er grundpillen i østasiatisk tekultur, og derfor kommer meget grøn te fra Kina, Korea og Japan. Men der produceres ligeledes grøn te i store dele af Asien inkl. Nepal og Taiwan. Tante T får sin grønne te fra bl.a. Zhejiang provinsen i Kina, teplantagen Guranse Tea Estate i det eventyrlige Nepal, som vi har besøgt i 2100 meters højde. Desuden kommer meget grøn te fra Japan. Tante T har et meget stort udvalg af økologisk grøn te.
HVORDAN BRYGGER MAN GRØN TE?
Grøn te spænder vidt i sin smag fra mild og delikat sød til mere kraftig, sprød og græsagtig. Det samme gør brygningsmetoderne. Tante T’s japanske Økologisk Gyokuro kan brygges ved 65 grader og trække i 1,5 min. og kan med fordel brygges flere gange. Anden gang lader man den trække i 1 min. og tredje gang igen i 1,5 min. Den japanske sencha skal brygges ved 75-80 grader og trække i 2 min. Den japanske bancha skal brygges ved 80 grader og trække i 2-3 min. Størstedelen af Tante T’s grønne teer skal brygges ved 75-80 grader og trække i 2-3 min. Mange forbinder grøn te med bitterhed, fordi man ofte brygger den med kogende vand. Vil man sikre sig at den ikke bliver bitter, skal den ikke trække for længe, og vandets temperatur skal hellere være lidt for lav end for høj. Grøn te kan også koldbrygges. Bryg teen med koldt vand i en koldbrygkande eller på almindelig vis med et tefilter i en kande og sæt den i køleskabet og trække i et par timer eller natten over. Kan holde sig i køleskabet et par dage. Et godt sukkerfrit alternativ til andre drikke. Grøn te egner sig også godt i iced tea (iste). Bryg teen med varmt vand efter anvisning og lad trække efter anvisning. Smag til med sukker og citron, og lad afkøle. Server med isterninger. Sidst, men ikke mindst kan grøn te bruges til kombucha te.
HVILKEN GRØNNE TE ER DEN MEST POPULÆRE?
Sencha te er den mest udbredte grønne te, og der bliver drukket mange tusind kopper af den hver dag. Den bruges også base i mange grøn frugtte, som er grøn te med frugt og bær. Når man taler om grøn te, er matcha te essentiel. Traditionen bag matcha stammer oprindeligt fra Kina, men omkring år 1200 tog en gruppe japanske munke teen til sig. De drog nytte af matcha teens opkvikkende effekt til deres mange timers meditation. Til matcha bliver den nyhøstede te først dampet og tørret, men ikke rullet, hvorved der fremkommer små grønne flager kaldet ”tencha”. De bliver malet til et meget fint pulver, og bliver derved til ”matcha”, malet te. En af Tante T’s mest populære grønne teer er økologisk Grøn Kvæde te, der også findes i en smuk tedåse. Tante T forhandler et stort udvalg af grønne teer, hvoraf størstedelen er økologiske. Gå på opdagelse og find din favorit.